top of page

PN-III-P2-2.1-PTE-2021-0663
66PTE/2022 - ONCOGUARD


Validarea È™i implementarea biopsiei lichide ca o metoda actuală de determinare a profilului molecular prin NGS pentru prognosticul È™i modularea terapiei în cancerul de sân

INFORMATII GENERALE

CONSORTIU:

​

Coordantor (CO): ONCO TEAM DIAGNOSTIC S.R.L.

Director Proiect: Prof. Dr. Carmen Ardeleanu

Contact: oncoteamdg@gmail.com

​

Partener 1 (P1): Universitatea din Bucuresti

Responsabil Proiect: Conf. Dr. Farm. Bianca Galateanu

Contact: bianca.galateanu@bio.unibuc.ro

​

PERIOADA DE IMPLEMENTARE:

30/06/2022 - 29/06/2024

​

BUGET: 

Bugetul de stat: 1.193.105,00 RON

Cofinantare: 801.900,00 RON

1 - Untitled slide.jpg
REZUMATUL PROIECTULUI

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor din întreaga lume. DeÈ™i ratele de supravieÈ›uire sunt bune pentru pacientele diagnosticate în stadiu incipient boală, unele tipuri de cancer mamar prezintă recidive chiar la mulÈ›i ani după finalizarea curei terapeutice. Heterogenitatea tumorală È™i evoluÈ›ia clonală pot duce la metastaze È™i la rezistență la terapie, acestea fiind principalele cauze ale deceselor asociate cancerului de sân. În acest context, caracterizarea moleculară a tumorilor este extrem de importantă pentru personalizarea terapiei în acord cu profilul molecular particular al pacientului. Această abordare nu oferă doar È™ansa personalizării terapiei dar È™i administrarea unei medicaÈ›ii È›intite în cazul în care pacientul este eligibil pentru astfel de terapii. In acest context, prezenta propunere de proiect îÈ™i propune să alinieze practica clinică din România la standardele internaÈ›ionale prin implementarea în cadrul unui laborator clinic local a unei metode non invazive de prognostic È™i de modulare a terapiei la pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i cu cancer de sân. Noul serviciu propus în proiect pentru utilizarea biopsiilor lichide constă în determinarea profilului molecular personalizat, prin secventiere de noua generatie (NGS) pentru modularea terapiei în cancerul de sân. Necesitatea implementării acestui proiect este dată de potenÈ›ialul inconestabil pe care îl are utilizarea în practica clinică actuală a biopsiilor lichide pentru modularea terapiei la pacienÈ›ii cu cancer în stadii avansate. Avantajul major al analizei ADNct prin secvenÈ›iere de nouă generaÈ›ie (NGS) constă în complexitatea datelor furnizate ca urmare a tehnologiei ultra moderne care permite screeningul a numeroase alterări moleculare, printr-o singură analiză, utilizând o singură probă.

SCOP SI OBIECTIVE

SCOPUL PROIECTULUI este dezvoltarea È™i validarea unui protocol de biopsie lichidă pentru cancerul colorectal È™i cancerul pulmonar de tip NSCLC pentru implementarea lui în laboratorul Oncoteam Diagnostic SA.

OBIECTIVELE SPECIFICE:

OB1: Crearea loturilor de pacienÈ›i înrolaÈ›i în studiu;

OB2: Analiza biopsiilor în parafină;

OB3: Optimizarea panelului unic de gene prin analiza NGS a ADNct;

OB4: Validarea rezultatelor și corelarea datelor;

OB5: Transferul cunoșterii către operatorul economic;

OB6: Diseminarea pe scară largă a rezultatelor proiectului

ETAPA 1/2022

Rezumat:

Incidenta cancerului mamar pe glob este in crestere si se estimeaza ca in urmatorii ani o femeie din 8 va fi afectata de aceasta boala. Daca depistarea precoce a acestei tumori are rezultate terapeutice bune pe parcursul a zeci de ani, trebuie de mentionat ca exista zone goegrafice, printre care si tara noastra unde un procent semnificativ din aceste tumori sunt diagnosticate in stadii avansate, pentru care la ora actuala se cauta noi parametri care sa permita o terapie tintita, de precizie si personalizata pentru fiecare caz. In aceste conditii este necesara o evaluare permanenta a clonalitatii si heterogenitatii tumorale pentru stabilirea unor factori de predictie si prognostic cat mai precisi, adaptati fiecarui caz in parte. Diagnosticul histopatologic primar al unei tumori mamare, presupune dupa investigatiile clinico-imagistice initiale o punctie-biopsie pentru stabilirea diagnosticului si a imunofenotipilui tumoral, de care depinde initierea tratamentului (radio- sau chimioterapie ori terapie hormonala) si terapia chirurgicala radicala. Dar pentru monitorizarea terapiei si eventualele recaderi sau evaluarea bolii minime reziduale la ora actuala este nevoie de determinarea statusului molecular al anumitor gene sau de evaluarea unor mutatii genice, iar materialul tumoral inclus la parafina poate fi insuficient sau degradat, ceea ce face imposibila efectuarea acestor teste. Metoda non invaziva de testare a profilului molecular personlizat prin secventiere de noua generatie, NGS, din sange (biopsia lichida), permite astfel monitorizarea terapiei, a evolutiei clonale, a heterogenitatii tumorale, evaluarea rezistentei la terapia hormonala si evidentierea bolii minime reziduale. Obiectivele principale ale proiectului in aceasta etapa sunt stabilirea materialului de lucru prin initierea selectarii loturilor de paciente pe baza criteriilor de includere si excludere, obtinerea consimtamantului informat de la paciente, diagnosticul histopatologic al tipurilor si subtipurilor tumorale, caracterizarea lor histopatologica, determinarea imunofenotipului tumoral È™i initierea testarilor moleculare. 

​

Rezultate obÈ›inute în etapa 1/2022:
- lista criteriilor de înrolare È™i model fiÈ™a de consimțământ
- probe biologice
- design experimental (stabilire protocoale de lucru)
- buletine de analiză
- raport de instruire NGS
- probe de ADNct
- diseminare:

       - 1 articol ISI trimis spre publicare

               - Cancers MDPI: F. Ultimescu, B. Galateanu, A. Hudita, D. Popa, G.T.A. Burcea-Dragomiroiu, C.M. Ardeleanu, I.E. Gune, A. Tecuceanu-Vulpe, M. Olinca, Mihail Ceasu, “Impact of molecular profiling on therapy management in breast cancer”

       - 1 participare la conferinÈ›a internationala

            - 1 participare la conferință internaÈ›ională: B. Galateanu, M.C. Zamfir Chiru Anton, M. Mardare, I. Bondoc, A. Hudita, “Next-Generation Sequencing in Liquid Biopsy: Prognostic, Therapy Modulation and Early Detection of Metastases and Recurrence”, Al 33 lea Congres Mondial IASGO, 28 sept - 1 oct 2022, Istanbul, Turcia

           - 1 participare la conferință naÈ›ională: M. Olinca, A.H. MureÈ™an, “HER2 Low Breast Cancer”, a 2 a EdiÈ›ie a ConferinÈ›ei Oncohub, 21-23 sept 2022, Poiana BraÈ™ov, România.

       - site-ul proiectului

       - organizarea unei conferinÈ›e naÈ›ionale

                - a fost organizată cea de a doua ediÈ›ie a ConferinÈ›ei Oncohub (fără susÈ›inere financiară din partea poiectului) 
       - raportul de etapa

​

A.1.1. Conceperea loturilor de pacienți - CO & P1
Livrabile: Lista criteriilor de înrolare È™i model fiÈ™a de consimțământ
A.1.2. Înrolarea pacienÈ›ilor È™i obÈ›inerea probelor biologice (piesa intraoperatorie È™i plasmă) - CO
Livrabile: probe biologice
A.1.3. Studiul literaturii de specialitate - CO & P1
Livrabile: design experimental (stabilire protocoale de lucru)
A.1.4. Analiza țesuturilor incluse in parafină - CO
Livrabile: buletine de analiză
A.1.5. Analiza NGS pentru determinarea profilului molecular din biopsia de țesut - CO & P1
Livrabile: buletine de analiză
A.1.6. Training NGS cu aplicaÈ›ii în biopsia lichidă - CO & P1
Livrabile: raport de instruire NGS
A.1.7. Izolarea ADNct din plasmă - P1
Livrabile: probe de ADNct
A.1.8. Diseminare - CO & P1
Livrabile: trimiterea spre publicarea a unui articol ISI, participare la 1 conferința internationala, organizarea unei conferințe naționale, site-ul proiectului, raportul etapei

​

ETAPA 2/2023

Rezumat:

 Incidenta cancerului mamar pe glob este in crestere iar in tara noastra un procent semnificativ din aceste tumori sunt diagnosticate in stadii avansate in mare parte datorita lipsei unu program de screening. Diagnosticul histopatologic primar al unei tumori mamare, presupune dupa investigatiile clinico-imagistice initiale o punctie-biopsie pentru stabilirea diagnosticului si a imunofenotipilui tumoral, de care depinde initierea tratamentului (radio- sau chimioterapie ori terapie hormonala) si terapia chirurgicala radicala. Dar pentru monitorizarea terapiei si eventualele recaderi sau evaluarea bolii minime reziduale la ora actuala este nevoie de determinarea statusului molecular al anumitor gene sau de evaluarea unor mutatii genice, iar materialul tumoral inclus la parafina poate fi insuficient sau degradat, ceea ce face imposibila efectuarea acestor teste. Metoda non invaziva de testare a profilului molecular personlizat prin secventiere de noua generatie, NGS, din sange (biopsia lichida), permite astfel monitorizarea terapiei, a evolutiei clonale, a heterogenitatii tumorale, evaluarea rezistentei la terapia hormonala si evidentierea bolii minime reziduale. In urma parcurgerii etapei a doua a proiectului, am obtinut inrolarea unui numar de 32 de pacienti care au beneficiat de analizele HP, IHC si de secventiere pentru determinarea profilului molecular atat in tesut cat si in plasma. In plus, s-a facut validarea externa a tehnicii la QUIP/ESP international Germania. Din punct de vedere al diseminarii, s-a trimis spre evaluarre un articol ISI, iar membri echipelor de cercetare au participat la 2 conferinte internationale si una nationala. Nu in ultimul rand, a fost organizata Conferinta OncoHub (cea de a treia editie), fara sprijin financiar din partea proiectului.

​

Rezultate obÈ›inute în etapa 2/2023:

- probe biologice;

- buletine de analiză;

- probe de ADNct;

- rapoarte privind corelarea rezultatelor;

- buletine de analiză ale controalelor externe;

- diseminare:

        -  1 articol ISI trimis spre publicare în Cancers MDPI în cadrul Topicu-ului ”From Basic Research to a Clinical Perspective in Oncology”: Flavia Ultimescu, Carmen Ardeleanu, Cristian ViiÈ™oreanu, Alin MureÈ™an, Adriana Tecuceanu-Vulpe, Georgiana Manole, Iulia Gune, Maria (Comănescu) Olinca, Ariana Hudita, Bianca Galateanu “Adapting Pathologists' Approach: Liquid Biopsy and Breast Cancer Diagnosis”

          - 2 participări la conferinÈ›e internaÈ›ionale:

             Mara Mardare, Marius Zamfir, Ariana Hudita, Irina Bondoc, Andrei Vacarasu, Alin Burlacu, Bogdan Tanase, Daniela Zob, Bianca Galateanu, Octav Ginghina,“Adrenal and retroperitoneal tumors - distant metastases from lobular carcinoma of the breast presenting as acute abdominal obstruction. Case report” 42ESSO Congress, 25-27 oct 2023, Florenta, Italia

              C.Ardeleanu, M. Olinca B. Galateanu, H. Muresan, A. Tecuceanu Vulpe, I. Gune, G. Manole, M. Bugeanu, A. Hudita, “NGS mutational status on first diagnostic tissue and liquid biopsy in breast cancer”, 35thEuropean Congress of Pathology, 9-13 Sept 2023, Dublin, Irlanda

      - 3 participări la conferinÈ›e naÈ›ionale:

       Maria Olinca, “Stratificarea riscului in carcinoamele endometriale- de la tradiÈ›ional la molecular”, a 3 a EdiÈ›ie a ConferinÈ›ei Oncohub, 20-22 sept 2023, BucureÈ™ti, România

        Camelia Dobrea, “Limfomul cu celula mare B: Noi fatete ale unei mai vechi entitati”, a 3 a EdiÈ›ie a ConferinÈ›ei Oncohub, 20 22 sept 2023, BucureÈ™ti, România

       Giovanni Bussolati, “Fixarea tesuturilor: Reactivi, proceduri si rezultate”, a 3 a EdiÈ›ie a ConferinÈ›ei Oncohub, 20-22 sept 2023, BucureÈ™ti, România

        - site-ul proiectului

       - organizarea unei conferinÈ›e naÈ›ionale (cea de-a treia EdiÈ›ie a ConferinÈ›ei OncoHub - Connecting Scientists and Physicians for Next Generation Cancer Management È™i a primului Workshop OncoHub (fără susÈ›inere financiară din partea proiectului) 
        - raportul de etapa;

​

A.2.1. . Înrolarea pacienÈ›ilor È™i obÈ›inerea probelor biologice (piesa intraoperatorie È™i plasmă) - CO  Livrabile: Probe biologice

A.2.2.  Analiza È›esuturilor incluse în parafină - CO  Livrabile: Buletine de analiză;

A.2.3.  Analiza NGS pentru determinarea profilului molecular din biopsia de È›esut  - CO&P1  Livrabile: Buletine de analiză;

A.2.4.  Izolarea ADNct din plasmă  - P1  Livrabile: Probe de ADNct;

A.2.5.  Analiza NGS pentru determinarea profilului molecular din ADNct  - CO&P1  Livrabile: Buletine de analiză;

A.2.6.  Analiza de date È™i corelarea rezultatelor obÈ›inute în etapa de analiză a probelor biologice  - P1  Livrabile: Rapoarte privind colerarea rezultatelor;

A.2.7.  Validarea externă a panelului ONCOGUARD  - CO  Livrabile: Buletine de analiză ale controalelor externe;

A.2.8.  Diseminare  - CO&P1  Livrabile:  Trimiterea spre publicarea a unui articol ISI, participare la 1 conferinÈ›a internationala,
organizarea unei conferințe naționale, site-ul proiectului, raportul etapei;

bottom of page